The case for locally sourced wood

Det går bra med både furu och gran i kajakerna.

Jag har bara furulister (och byggskum) i min faluröda kajak, en Siskewit Bay -aktig design. Det är gran i alla långa bitar i mitt första och andra bygge, den gula West Greenland style som flera av er testat. Skulle tro att om man får tag på kvistfri gran att det är det hållbaraste vi kan bygga med. Med rak fiber och minimalt med kvist, kan man gå ner i dimension och troligen få lika lätt bygge som med vilket annat lättviktsvirke som helst. Problemet är tillgången till kvistfri Gran och attityden hos dem som säljer den! De vill sälja i bulk…Träsortens nominella hållfasthet spelar ingen roll om det är en kvist genom halva kölens bredd.

Paolownian som vi beställt är så gott som kvistfri, 6% svagare än Ceder och ska vara lätt att jobba med, vilket verkar vara ett bra alternativ till kajakbygge. Vi går upp en (1) mm i tjocklek på alla lister och det blir som Ceder i hållfasthet, eller bättre. Med kvistfri Gran skulle vi gå ner 1mm i tjocklek och med Furu kanske ännu mer. Furu har lite andra egenskaper och fungerar olika beroende på kärnvirke (heartwood) eller ytterträ. Kåda kan vara ett problem i både Furu och Gran om man ska limma enligt uppgift, men det har jag inte kunnat verifiera.

Årsringarnas täthet, dvs. snabbvuxet eller ej gör skillnad i vikt på alla träslag. Problemet med vår lätta och snabbvuxna gran är att den fälls vid väldigt klena dimensioner. Då har vi ingen chans till kvistfritt.

Normala variationer för egenskaperna densitet, styrka (hållfasthet) och styvhet (elasticitetsmodul) inom samma träslag i ostörd fiberstruktur:

  • Densitet ±20 procent
  • Hållfasthet ±40 procent
  • Elasticitetsmodul ±35 procent.

Svenskt Trä

De väger respektive ungefär såhär, förutsatt 12% fuktkvot mm. Det kan skilja sig åt mot Wood Database då samma sort som växer på norr eller södersluttning kan variera i densitet samt om man hittar kärnved (som är kvistfritt) eller ej. Jag har justerat intervallet baserat på egen erfarenhet vid kajakbygge och det som finns tillgängligt.

Gran: 400-450kg/m3 (suger åt sig vatten och blir då lite tyngre)

Furu: 415-500kg/m3 (suger åt sig mindre vatten men i övrigt likt gran men hårdare)

Ceder, Western Red 300-400kg/m3 (extremt rötbeständigt)

Paulownia 280kg/m3 (snabbväxande, lätt, lite kvist)

Ask 680kg/m3 (hårt, basas bra, pga. rötsjukdom i Europa börjar bli dyrare)

Ek 750-900kg/m3 (det finns många sorter)

Torvtaket i Åre, ett timmerhus, är notoriskt svårt att slå in en spik i. Gubbar säger att virket är från “sölsia” (södersidan om sjön, norrsluttning) och taget på vintern. Densiteten är säkert 50% högre än vanlig Furu.

Så varför rekommenderar man inte Gran/Furu till SOF kajakbyggen?

Det blir tyngre då kvist och oren fiberriktning gör att man inte kan gå ner i dimension, snarare upp. Ramen till kajaken blir då 1-3kg tyngre. Gregor har byggt sin WG med köpt Furulist med smalare dimensioner, vilket också funkar.

Både Gran och Furu kan suga upp vatten (i ändträet mest) och då blir eventuella limmade bitar utsatta. Vi använder det dock inte på detta sätt då våra ändträn alltid är avslut som sticker igenom Gunwhalen eller är i änden, och sitter med plugg och/eller binds.

På ett trädäck finns ändträ nära skruv/spik och mitt i vägen där barn traskar barfota. Det står också ute och blir utsatt för temperaturer runt nollan, där vatten fryser till och “spränger” i sprickor. Kanske därför olika forum säger att man ska/inte ska göra ett eller annat?

I USA är Ceder det billigaste man kan få tag på så det rekommenderas förmodligen därför. Jag har fallit genom ett tak med bräder av Ceder från Medelhavet 😉 Dimensionen antydde att det skulle gått att gå på om det varit Gran/Furu. Kan bli sprött alltså.

Vad gäller mögel eller röta så är det inte något större problem hos oss (förutom ev. kosmetiskt om det uppstår mögel i en ljus/omålad kajak), där man inte har varmt/fuktigt klimat och är i hav. Till exempel om man vet att kajaken ska användas varje dag året runt i Medelhavet skulle röta kunna vara ett problem och då tar man Ceder istället. Olja skyddar mot både röta och fukt. Vi skulle kunna olja alla ändträn innan montage som idé.

Om någon, mot förmodan, skulle tycka att jag nördar in mig på saker så kan det väl inte stämma, eller?